flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дніпровський апеляційний суд повернув неповнолітньому сироті право користуватися квартирою, яку незаконно у власність отримали шахраї

06 березня 2019, 13:01

Дніпровський апеляційний суд залишив без зміни рішення Красногвардійського районного суду (суд першої інстанції) та повернув неповнолітньому хлопцю, позбавленому батьківського піклування право користування квартирою, яка свого часу була незаконно виведена з комунальної власності територіальної громади м. Дніпра.

Встановлено, що квартира до серпня 2016 року належала до державного житлового фонду та перебувала у віданні Дніпропетровської міської ради. З 1977 року по 2016 рік у ній була зареєстрована та проживала родина з 5 чоловік: сам потерпілий 2001 року народження, його мати (померла у 2009 році), дід і бабуся (померли у 2005 та 2003 рр) та дядько. Після смерті матері хлопець виховувався у Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей. Потім - у дитячому будинку сімейного типу. З вересня 2016 року він став студентом Кам`янського ВПУ та був поселений у гуртожиток навчального закладу. Весь цей період хлопець не знав, що у його квартирі проживають сторонні люди

За інформацією Департаменту житлового господарства міськради, вказана квартира у власність інших громадян не передавалась. Відповідно до Інформативної довідки з Держаного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно право власності на спірну квартиру у зв’язку з приватизацією не реєструвалося. Таким чином, міськрада та виконавчі органи, як законний власник квартири, не приймали жодних рішень та не вчиняли жодних дій щодо вибуття квартири з державного житлового фонду та комунальної власності міста.

У той же час, органи досудового слідства встановили, що право власності на квартиру мають зовсім інші громадяни, які незаконним шляхом отримали “спірну” квартиру у спадок та у 2016 році продали її третім особам. На момент незаконного заволодіння житлом у ньом були зареєстровані та законно мали проживати неповнолітній хлопець та його дядько. У зв’язку з неправомірним відчуженням квартири були порушені права дитини-сироти.

Дніпровський апеляційний суд залишив без змін рішення Красногвардійського районного суду та визнав право комунальної власності територіальної громади міста в особі міськради на зазначену квартиру. Також суд зобов`язав незаконних власників звільнити і повернути квартиру міськраді та скасував державну реєстрацію за останніми, а законне право користування квартирою визнано за сиротою.