flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформуємо про чергові зміни до КПК України

27 серпня 2022, 16:16

25 серпня набрав чинності Закон України від 27 липня 2022 року №2462-IX «Про внесення змін до КПК щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану», яким внесені зміни та доповнення до КПК України.

Що змінилося із набуттям чинності Законом?

  1. Скасовано норму, за якою в умовах воєнного стану можна затримувати людину без рішення суду до 9 діб. Відтепер строк затримання особи без ухвали слідчого судді, суду не може перевищувати строку, визначеного ст.211 КПК. Тобто затриману без ухвали слідчого судді, суду людину не пізніше ніж за шістдесят годин з моменту затримання мають звільнити або доставити до суду для розгляду клопотання про обрання стосовно неї запобіжного заходу. Якщо в умовах воєнного стану наявні об’єктивні обставини, за яких цього зробити неможливо, то розгляд клопотання мають здійснювати із застосуванням технічних засобів (відеозв’язку) для забезпечення дистанційної  участі затриманої особи. Якщо й цього неможливо зробити, то людину повинні негайно звільнити.
  2. Внесено зміни до кола учасників кримінального провадження. Зокрема, відповідно до п.19 ч.1 ст.3 КПУ в якості сторони введено «особу, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю». А п.27 ст.3 КПУ визначено, що такою особою є «фізична особа, яка не набула статусу підозрюваного, обвинуваченого у зв’язку з її смертю, але стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення».
  3. Змінено правила проведення освідування (ст.241 КПК). Зокрема, до суб’єктів проведення додано дізнавача. Також освідування може проводитись для виявлення не лише на тілі, а й на одязі, в якому перебуває підозрюваний, потерпілий, свідок, слідів кримінального правопорушення та їх вилучення. Внесено ряд інших змін до процесуальної регламентації освідування.
  4. Уточнено підставу закриття кримінального провадження стосовно померлого. Так, п.5 ч.1 ст.284 КПК викладено у наступній редакції: помер підозрюваний, обвинувачений, особа, стосовно якої зібрано достатньо доказів для повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, але не повідомлено про підозру у зв’язку з її смертю, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого.
  5. Змінено підсудність кримінальних проваджень. Зокрема, абз.1 ч.9 ст. 615 викладено в такій редакції: під час дії воєнного стану обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності скеровуються та розглядаються судами, у межах територіальної юрисдикції яких вчинено кримінальне правопорушення, а в разі неможливості з об’єктивних причин здійснювати відповідним судом правосуддя - судом, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, що закінчив досудове розслідування, або іншим судом, визначеним у порядку, передбаченому законодавством.

Також у новій редакції:

  • викладено визначення поняття захисника (у ч.1 ст. 45 КПК); 
  • у ст.615 КПК істотно змінено перелік повноважень, які може здійснювати керівник органу прокуратури, якщо відсутня об’єктивна можливість виконання слідчим суддею повноважень;
  • уточнено порядок затримання особи (ст.208 КПК);
  • уточнено порядок закриття кримінального провадження (ст.284 КПК).

Із повним текстом Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення окремих положень досудового розслідування в умовах воєнного стану» від 27 липня 2022 р., яким внесено також ряд інших змін до КПК України, можна ознайомитися за посиланням.