flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди Дніпра та Дніпропетровської області на другому місці в Україні за кількістю повідомлень про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя

11 лютого 2022, 09:51

За минулий рік до Вищої ради правосуддя надійшло 275 повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про вчинення дій, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. Про це йдеться у Інформаційно-аналітичному звіті про діяльність Ради у минулому році. Вказана кількість повідомлень на 19 % менша, ніж у 2020 році.

Зокрема 242 повідомлення надійшло від суддів місцевих судів, 27 повідомлень – від суддів апеляційних судів, 6 повідомлень – від суддів Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду.

Відповідно до проведеного аналізу кількість повідомлень про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя у регіональному розрізі виглядає наступним чином. Найбільше повідомлень надійшло із судів, розташованих у Києві та Київській області (58). На другому місці за кількістю надісланих звернень – суди Дніпра та Дніпропетровської області (33), на третьому – суди Харкова та Харківської області (32). Найменше таких повідомлень надійшло до Вищої ради правосуддя від суддів Чернівецької, Тернопільської та Кіровоградської областей.

За повідомленням суддів переважно в діяльність щодо здійснення правосуддя втручаються громадяни та  громадські об’єднання, засоби масової інформації (194). Також серед суб’єктів втручань були вказані правоохоронні органи, адвокати та представники, народні депутати України, представники органів державної влади та місцевого самоврядування, судді та працівники суду.

Минулого року найпоширенішою підставою повідомлення ВРП про втручання було здійснення психологічного тиску на суддю (надсилання звернень, скарг, публікація і поширення недостовірної інформації, образи та погрози в залі суду тощо) (247).

Вища рада правосуддя за 2021 рік розглянула 334 повідомлення про втручання (з врахуванням, тих, які надійшли раніше). Щодо 114 повідомлень прийняті рішення про вжиття заходів реагування (34%). Щодо 220 повідомлень суддів ухвалені рішення про затвердження висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Варто наголосити, що стаття 129 Конституції України передбачає, що суддя у здійсненні правосуддя є незалежним, а стаття 376 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за втручання у здійснення правосуддя.

Згідно із статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя веде і оприлюднює на своєму офіційному вебсайті реєстр повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, проводить перевірку таких повідомлень, оприлюднює результати та ухвалює відповідні рішення. Цим Законом передбачено, що ВРП вносить до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів або підриває авторитет правосуддя.

За інформацією ВРП